24-06-16

Groot-Brittannië verlaat de E.U.

Zware slag in de geschiedenis !

Vandaag heet de U.K. beslist om de Europese Unie te verlaten...

geschiedenis, history
Een Nexit? Een Dexit? Een Frexit? Zet de keuze van de Britten voor een Brexit ook andere landen als Nederland, Denemarken en Frankrijk ertoe aan om uit de Europese Unie te stappen? Een overzichtje van wie mogelijk volgt:

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, had er voor het referendum nog voor gewaarschuwd. Een Brexit zou een ernstige bedreiging vormen voor de “westerse politieke beschaving”. Nu de Britten die waarschuwing in de wind geslagen hebben, stijgt de vrees voor nieuwe Exits. “Ook al is daar rationeel gezien heel weinig reden toe”, aldus Hendrik Vos, politicoloog aan de UGent.

ANALYSE. Groot-Brittannië stapt uit de EU, wie volgt?

Politicoloog Hendrik Vos.Foto: pol de wilde

“Emotionele reactie”

Vooral in Nederland, Frankrijk, Denemarken en Zweden weerklinkt de roep op een exit nu het hardst. “Maar dan vooral bij bepaalde politieke partijen”, zegt Vos. “In Nederland is dat bij de PVV van Geert Wilders, in Frankrijk bij het Front National van Marine Le Pen en in Denemarken bij de Deense Volkspartij. Daar komt nog bij dat de publieke opinie heel kritisch staat ten opzichte van de Europese Unie. Ze denken dat ze geen controle meer hebben over de wetten die ingevoerd worden, dat er keuzes gemaakt worden die hen niet zinnen... Het gaat meer over een emotionele, dan een rationele reactie.”

Afhankelijk van Europa

Ook Hongarije en Griekenland worden genoemd als mogelijke EU-verlaters. “Dat zijn twee landen die de voorbije periode aanvaringen hebben gehad met de Europese Unie en waar dus een zekere scepsis ten opzichte van die EU heerst, maar tegelijk beseffen ze ook wel dat ze erg afhankelijk zijn van Europa. Hongarije heeft een groot deel van zijn huidige welvaart aan Europa te danken, ze gaan dat dus niet zo snel op de helling zetten, lijkt me. En Griekenland heeft er vorig jaar nog maar voor gekozen om bij de euro te blijven. Een vertrek zou de Grieken gewoon te veel kosten.”

“Wait and see”

Toch denk de politicoloog dat het niet snel tot nieuwe exits zal komen. “Al gaat het enthousiasme over Europa er wel op achteruit, de meeste landen beseffen wel dat de EU hen wel wat opbrengt, tot economische groei leidt en banen creëert. Ik zie het voorlopig nergens meer gebeuren. De regeringen zullen volgens mij nu een wait and see-houding aannemen en gewoon afwachten hoe Groot-Brittannië het ervan afbrengt.”

"Dit wordt geen zachte landing"

Artikel uit Het Nieuwsblad.be

14:19 Gepost door Helliwood-man in BEURS | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geschiedenis, history |  Facebook |

21-06-16

R.I.P. Anton Yelchin...

anton yelchin

Hij was amper 27 en was op weg een groot ster te worden in Hollywood...

Hij stierf op zondag 19-06-2016 door een auto-ongeluk.

Hij is het bekendst als Pavel Chekov uit de nieuwe Star trek filmreeks en was ook te zien in de remake van Fright night en in Terminator salvation. Hij gaf ook de stem als Clumsy Smurf (Klungel Smurf) in de originele versie van The Smurfs, The Smurfs: a Christmas carolThe Smurfs: the legend of Smurfy Hollow The Smurfs 2.

19:06 Gepost door Helliwood-man in FILM, R.I.P. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: anton yelchin |  Facebook |