20-10-09

Striptekenaar Jef Nys (82) overleden..

1 jef 1 jommeke2

Striptekenaar Jef Nys is overleden. De geestelijke vader van "Jommeke" werd 82 jaar.
 
Jef Nys werd op 30 januari 1927 geboren in Berchem. Hij studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en blonk daar al snel uit met zijn tekentalent. Kort na de tweede wereldoorlog viel hij op tijdens een wedstrijd van het satirische weekblad 't Pallieterke. Daarmee raakte zijn carrière helemaal gelanceerd.
 
Voor het eerst verschenen in 1955
De eerste stripverhalen van Jef Nys waren de avonturen van Amedeus en Seppeke in Het Handelsblad (1948). Hij tekende ook de avonturen van Langteen en Schommelbuik (1963), maar Nys waar werd vooral bekend als schrijver en tekenaar van de reeks Jommeke.
 
Die stripfiguur verscheen voor het eerst in 1955, in het weekblad Kerkelijk Leven. Het eerste echte vervolgverhaal ('De Jacht op een voetbal') werd vier jaar later uitgebracht. Nys was intussen al overgestapt naar Het Volk, de uitgeverij waar de avonturen van de jongen met het strooien dakje nu nog altijd verschijnen.
 
Gouden Adhemar in 2005
Meer dan vijftig jaar later is de stripreeks uitgegroeid tot een monument in de Belgische stripgeschiedenis. In totaal zijn er meer dan 50 miljoen exemplaren verkocht. Daarmee mag Jommeke zich de meest gelezen strip in Vlaanderen noemen na Suske en Wiske. In 2005 kreeg Jef Nys nog een Gouden Adhemar als bekroning voor zijn hele carrière.
 
Sinds enkele jaren tekende Jef Nys de verhalen van Jommeke niet meer zelf, maar werkte hij samen met tekenaars Gert Van Loock en Hugo De Sterk en scenaristen Jan Ruysbergh en Gert Van Loock.

Bron: Het Laatste Nieuws

15:44 Gepost door Helliwood-man in R.I.P., STRIP | Permalink | Commentaren (2) | Tags: jef nys, rip |  Facebook |

Commentaren

ben je fan

Gepost door: paulien | 01-11-09

Fan van Jef Nys, maar niet echt van Jommeke.

Gepost door: Helliwood-man | 01-11-09

De commentaren zijn gesloten.